Viziune și misiune

Centrul Cultural Arab din Sibiu apare în contextul unei lumi în mișcare, determinată pe de o parte de globalizare și de un regim al mobilității spațiale specific acesteia, iar de pe altă parte de război, persecuție, foamete și sărăcie. Lumea arabă a fost puternic afectată de convulsii sociale și politice care au produs adevărate crize umanitare. Drept urmare, statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu problema gestionării unui aflux uriaș de refugiați și imigranți proveniți din țările din Orientul Mijlociu sfâșiate de război și sărăcie.

Spre deosebire de alte țări europene, precum Germania de exemplu, România nu a fost afectată de valuri de refugiați. Cu toate acestea, și în țara noastră s-au stabilit câteva mii de refugiați din Orientul Mijlociu, care se adaugă imigranților din țările arabe care locuiau deja în România încă dinainte de criza europeană a refugiaților. Doar în anul 2000, în România au fost înregistrate 6,138 de cereri de azil, ceea ce arată că fenomenul este în creștere.

Sibiul nu este un centru al refugiaților în România, precum este cazul altor orașe din țară, cum ar fi Timișoara, București sau Șomcuța Mare (jud. Maramureș). Însă ca centru universitar în care funcționează o Facultate de Medicină, Sibiul a atras numeroși studenți arabi, unii dintre aceștia rămânând în oraș pentru a-și practica profesia. Ca centru de afaceri, Sibiul a atras de asemenea antreprenori arabi, care au înființat business-uri de succes. În Sibiu și împrejurimi există așadar o populație arabă. Totuși, despre aceasta nu se poate spune că alcătuiește și o „comunitate” arabă, în sensul unei colectivități de oameni cu interese și activități comune (limbă, cultură, artă etc.).

Unul dintre scopurile pentru care a fost înființat Centrul Cultural Arab din Sibiu este acela de a contribui la dezvoltarea unei comunități arabe care să îi aducă împreună pe imigranții/refugiații proveniți din țările Orientului Mijlociu și Nordul Africii. Centrul își propune să ofere acestora un cadru de întâlnire și întrajutorare, prin care imigranții de origine arabă să dezvolte relații și să se cunoască mai bine.

În al doilea rând, Centrul Cultural Arab din Sibiu își asumă ca misiune să promoveze comunicarea interculturală. Vom urmări, prin activitățile culturale pe care le vom derula, să facilităm un dialog cât mai deschis între arabi și români, care să ducă la cunoașterea „Celuilalt”, la înțelegerea reciprocă și la conviețuirea în condiții de prosperitate mutuală.

Ca parte a acestei misiuni de facilitare a dialogului intercultural, Centrul își propune să desfășoare activități care să vizeze combaterea stereotipurilor referitoare la lumea arabă. În acest sens, Centrul Cultural Arab din Sibiu urmărește să promoveze cultura arabă autentică și să demonteze prejudecățile culturale. Vom acorda o atenție sporită combaterii prejudecăților și stereotipurilor care generează anxietăți cu privire la pericolul islamizării, dar și a celor care fac asocieri directe între arabi, musulmani și teroriști.

O miză importantă o va constitui combaterea discursurilor care incită la ură (hate speech) împotriva arabilor și musulmanilor, motivate de ideologii ultranaționaliste, xenofobe și intoleranță religioasă. Vom depune eforturi pentru a crește gradul de toleranță culturală reciprocă în urma unor interacțiuni sociale directe între persoane cu etnii/naționalități diferite și fundaluri culturale diverse.

Toate activitățile noastre, indiferent de natura și specificul lor, vor urmări să faciliteze integrarea socio-culturală a imigranților proveniți din țările arabe în societatea românească în general și în comunitatea locală din Sibiu în mod particular.

Integrarea socio-culturală și economică nu înseamnă, sub nicio formă, abandonarea identității culturale, etnice sau religioase specifice societăților arabe. Dimpotrivă, avem convingerea că într-o lume diversificată și într-un oraș multicultural, fiecare comunitate își poate cultiva propria identitate, tradiții și obiceiuri, iar în același timp să contribuie la bunăstarea colectivității în cadrul căreia trăiește.

%d bloggers like this: