Festivalul Culturii Arabe


FESTIVALUL CULTURII ARABE

Festivalul Culturii Arabe este un proiect cultural, organizat de către Centrul Cultural Arab din Sibiu. Festivalul este finanțat prin Agenda Culturală 2022, de către Primăria Sibiu și Consiliul Local și susținut de către partenerii și sponsorii noștri.

Prima ediție a Festivalului Culturii Arabe este alcătuit dintr-o serie de evenimente artistice, muzicale și intelectuale. Prin intermediul Festivalului urmărim să aducem în fața publicului sibian fațete autentice ale culturii arabe și a popoarelor din Orientul Mijlociu.

Prin evenimentele și activitățile prevăzute în programul festivalului, proiectul cultural își propune să instituie o punte între cele două culturi (română și arabă), să promoveze dialogul intercultural prin mijloace artistice și muzicale și, prin aceasta, să faciliteze integrarea socio-culturală a imigranților din Sibiu proveniți din țările arabe.


CONFERINȚĂ ACADEMICĂ

Evenimentul va consta în două secțiuni academice în cadrul cărora vor face prezentări experți în cultura arabă, specialiști în istoria Orientului Mijlociu și cunoscători ai problematicii integrării socioculturale a refugiaților din această regiune în țările europene proveniți din mediul universitar. Conferințele vor avea loc în zilele de 2 și 3 septembrie, în Sala Festivă a Palatului ASTRA, din cadrul Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5). Intrarea la eveniment este liberă.


CONCERTE DE MUZICĂ ORIENTALĂ

În cadrul Festivalului Culturii Arabe vor fi organizate două concerte muzicale, în zilele de 3 și 4 septembrie 2022. Acestea vor avea loc în sala de spectacole a Teatrului Gong. Cele două trupe care vor performa în fața publicului sibian vor cânta muzică tradițională specifică Orientului Mijlociu, folosind atât instrumente muzicale tipice acestei regiuni, cât și intonații vocale.

Primul concert este cel al trupei Muhammad Zatari Trio. Evenimentul muzical este programat pe data de 3 septembrie 2022, ora 19:00, la Teatrul Gong din Sibiu. Biletele pentru acest concert pot fi achiziționate de AICI.

A doua trupă care va concerta pe scena Teatrului Gong, la data de 4 septembrie 2022, ora 19:00, este Battements de l’Orient feat. Corina Sîrghi. Concertul este intitulat „Arabesque”. Biletele pentru acest concert pot fi achiziționate de AICI.

Accesul la cele două concerte se face pe bază de bilet de intrare. Biletele pot fi achiziționate de AICI. Fondurile obținute din comercializarea acestor bilete vor fi utilizate de către Centrul Cultural Arab din Sibiu pentru finanțarea cursurilor de limba română dedicate imigranților din Sibiu veniți din spații non-europene.


EXPOZIȚIE DE ARTĂ: „CĂLĂTORIE SPRE ORIENT”

Dimensiunea artistică nu putea lipsi dintr-un festival cultural dedicat Orientului Mijlociu și țărilor arabe. În cadrul Festivalului Culturii Arabe, l-am invitat pe artistul plastic Ammar Al-Nahhas. Tablourile sale combină elemente de artă orientală specifice lumii arabe cu stilul abstract al picturii occidentale. În cadrul expoziției va fi prezentată o colecție de 12-16 picturi, care vor fi expuse în Sala Multimedia (Casa Albastră) a Muzeului Național Brukenthal (Piața Mare, nr. 5). Expoziția artistică va fi accesibilă publicului pe toată durata festivalului.


ATELIER DE ARTĂ CORPORALĂ HENNA

Cultura arabă este cunoscută pentru arta corporală. Festivalul Culturii Arabe din Sibiu va include un atelier de artă corporală cu tematică arăbească, în cadrul căruia artista de origine arabă Noma Shkeir va realiza desene temporare henna, care vor acoperi artistic pielea mâinilor și picioarelor.

Atelier de pictură corporală (henna) va fi organizat în incinta Promenada Sibiu în perioada 2-3 septembrie 2022, în intervalul orar 10:00-18:00. Intrarea este liberă iar programarea se face la fața locului. Pentru a acoperi costul materialelor utilizate în realizarea desenului corporal, sugerăm realizarea unei donații în valoarea de minim 20 lei.

În spațiul în care se va desfășura atelierul de artă corporală henna va fi amenajat un stand cu bijuterii cu specific arăbesc, de unde participanții la festival vor putea cumpăra produse cu tematică orientală.


CONCURS DE FOTOGRAFII ȘI EXPOZIȚIE PUBLICĂ

Un festival cultural nu își atinge scopul dacă eșuează în a-i implica în mod direct pe participanții la evenimentele sale. Pentru a promova participarea culturală și implicarea civică, în cadrul Festivalului Culturii Arabe organizăm un concurs de fotografii cu tematica „zone de conflict”.

Lansăm o invitație deschisă tuturor posibililor participanți (indiferent de naționalitate, cetățenie și rezidență geografică) să ne trimită fotografii și imagini din colecția/arhiva personală care acoperă tema războiului, a distrugerii materiale și culturale provocate de acesta, dar și a suferinței umane.

Războiul a devenit o parte brutală a vieții sociale contemporane. Fie că vorbim de Irak și Afganistan, Sudan, Siria și mai nou Ucraina, războiul interferează dureros cu vieților oamenilor pe care le disrupe în mod semnificativ. Prin acest concurs de fotografii, ne propunem să aducem în lumina publicului din Sibiu fotografii personale ale războiului și efectelor sale, care pot completa sau nuanța imaginile vehiculate prin mijloacele convenționale de informare în masă (TV, social media etc.).

O selecție a fotografiilor primite vor fi expuse public în Piața Huet, pe toată durata de desfășurare a Festivalului Culturii Arabe (2-4 septembrie 2022).

Totodată, prin expunerea publică a celor mai expresive fotografii, ne propunem să creștem gradul de conștientizare publică cu privire la ororile războiului, indiferent de locul în care acesta se manifestă și de societățile pe care le distruge. Dorim, de asemenea, să aducem în dezbatere modurile în care viețile obișnuite ale oamenilor pot fi desfigurate de violența războiului.

%d bloggers like this: