Femeile yemenite și pașaportul: dreptul interzis

Blestemul eliberării unui pașaport este urmărirea femeilor yemenite în străinătate

Anwar Dahaq – jurnalist yemenit

„Imaginați-vă că la această vârstă și nivel de educație sunt acuzată că voi fugi doar pentru că vreau să obțin un pașaport. Acesta este unul din drepturile mele. Chiar dacă voi împlini șaizeci de ani, trebuie să-mi aduc tutorele pentru ca acesta să fie de acord să fie eliberat un pașaport pentru mine. A fost o zi foarte grea” (Shaza, femeie yemenită).

„Toți cetățenii sunt egali în drepturile și îndatoririle publice”

Aceasta este ceea ce prevede Constituția yemenită în articolul 41. Acest text este repetat în toate constituțiile arabe, dar nu reflectă adevărul. Yemenul se află pe ultimul loc în lumea arabă în indicele global elaborat de Forumul Economic pentru decalajul de gen, pentru anul 2021. Decalajul este evident în educație, muncă, participare în sfera publică și chiar în capacitatea femeilor de a obține un document precum pașaportul!

Milioane de femei yemenite din interiorul și din afara Yemenului au nevoie de acordul tutorelui lor masculin pentru a putea obține un pașaport. Povestea lui Shaza și a altora ca ea reflectă această realitate.

„De unde știu că nu vei fugi?!”

Acestea sunt cuvintele care au rămas în memoria lui Shaza (un pseudonim), o femeie yemenită care locuiește astăzi în Olanda. Aceleași cuvinte au determinat-o să caute azil în Olanda, după ce a luat decizia de a nu se întoarce într-o patrie „dominată de autoritatea masculină”, așa cum a spus ea.

Timp de mai multe luni, Shaza a aplicat pentru a studia un doctorat în străinătate, lucru pe care l-a realizat primind o bursă completă în Olanda. Cu toate acestea, când a mers la Autoritatea pentru Imigrări și Pașapoarte din Yemen în decembrie 2019 pentru a obține un pașaport, a fost surprinsă de o condiție care impunea doar femeilor „să solicite acordul tutorelui și prezența acestuia cu ea”.

Shaza a rămas nedumerită în fața cererii unui angajat al Autorității pentru Imigrări și Pașapoarte. Tatăl ei este țintuit la pat în spital de mai bine de trei ani, după ce a fost rănit în bombardamentul asupra capitalei Sanaa din 8 octombrie 2016, care a lovit o clădire în care era o adunare funerară.  Bombardamentul a ucis 155 de persoane. Cu tatăl imobilizat în pat, frații ei bărbați locuiesc în afara Yemenului. Shaza a explicat pe deplin situația ei și a explicat funcționarului public importanța obținerii unui pașaport pentru a nu pierde bursa. Acesta a întrebat-o: „De unde știu că nu vei fugi?” El a insistat ca tutorele să fie adus, altfel nu va finaliza procedurile.

Shaza a rămas uimită: „Imaginați-vă că la această vârstă și nivel de educație sunt acuzată că voi fugi doar pentru că vreau să obțin un pașaport. Acesta este unul din drepturile mele. Chiar dacă voi împlini șaizeci de ani, trebuie să-mi aduc tutorele pentru ca acesta să fie de acord să fie eliberat un pașaport pentru mine. A fost o zi foarte grea.”

Situația nu este diferită între Sanaa – capitala Yemenului care este controlată de Ansar Allah (Houthis) [o mișcare islamistă care dispune de forță armată apărută în Sanaa în anii nouăzeci, nota editorului] – și Aden, unde este prezent guvernul yemenit. Shaza s-a gândit să meargă la Autoritatea pentru Pașapoarte din Aden, dar a aflat de la un prieten de-al ei de acolo că aceasta s-a confruntat cu exact aceeași problemă. Și ei, funcționarul public i-a cerut să-și aducă tutorele sau o procură oficială certificată de instanță.

În cele din urmă, Shaza a reușit să își aducă tatăl la sediul autorității în ciuda stării lui de sănătate, iar acest efort i-a permis să obțină pașaportul.

„Cinci luni de agitație doar pentru că sunt femeie” (Sahar, femeie yemenită)

Eliberarea unui pașaport durează de obicei câteva zile, dar Sahar, care a preferat să nu își dea numele real, a petrecut cinci luni întregi încercând să obțină un pașaport.

Sahar își amintește că a mers la Departamentul de Pașapoarte pentru a obține un pașaport după terminarea studiilor universitare, sperând să obțină o bursă în afara țării pentru a-și continua studiile.

A rămas surprinsă de cantitatea de acte de identitate care i s-au cerut „doar pentru că sunt femeie”, spre deosebire situația unui bărbat care poate finaliza procedurile de eliberare a pașaportului în doar o zi sau două, „dar pentru că sunt femeie, am nevoie de săptămâni întregi și poate chiar luni până voi obține pașaportul. La început, mi s-a cerut să-mi aduc tutorele, le-am spus că tatăl meu a murit și că nu am frați, iar bunicul meu este decedat iar unchiul pe care îl am locuiește în afara Yemenului. Răspunsul a fost că mi-au cerut să aduc o împuternicire de la unchiul meu pentru a o autoriza pe mama să aprobe eliberarea pașaportului meu.”

Femeile yemenite din străinătate

Solicitarea de aprobare a tutorelui nu se limitează la femeile care solicită un pașaport în Yemen, dar se repetă în ambasadele yemenite, care sunt o extensie geografică a Yemenului.

Hadeel Al-Ashwal (nume real) este o femeie yemenită care locuiește în Canada. Era încă căsătorită când a solicitat eliberarea unui pașaport. Ambasada i-a cerut să înregistreze datele soțului ei: „Am înregistrat datele soțului meu și le-am trimis ambasadei. Dar asta mi-a dat o senzație neplăcută.” Hadeel a subliniat că această condiție nu se aplică unui bărbat căsătorit, deoarece acestuia nu i se cere să furnizeze nicio informație despre soție. „Această metodă arată că femeia nu este responsabilă de ea însăși.”

Lipsa unui pașaport valabil nu reprezintă un obstacol pentru cei care solicită azil într-o țară în care își au reședința, dar constituie o dilemă majoră pentru femeile yemenite care studiază în străinătate și care, pe lângă incapacitatea de a călători, nu pot primi bani prin transferuri bancare.

Maram (un pseudonim) este o studentă yemenită care beneficiază de o bursă de studii în Turcia. Ea a mers la ambasada yemenită din Ankara iar acolo i-au fost cerute documente care nu sunt menționate în Legea stării civile: un contract de căsătorie sau un act de divorț. Când a devenit clar că nu a fost căsătorită niciodată, ambasada i-a cerut să aducă copii ale pașaportului tatălui ei și ale contractului de căsătorie al părinților ei. Părinții lui Maram sunt despărțiți de mult timp și nu există niciun document care să ateste acest lucru. Maram simțea că ajunsese într-o fundătură. După contactele luate de mama lui Maram cu consulatul yemenit din Arabia Saudită, în care a explicat faptul că ea este cea responsabilă pentru fiica ei și că nu poate obține acordul tutorelui, Maram a reușit să obțină aprobarea. Dar a trebuit să aștepte aproape patru luni până să obțină în sfârșit pașaportul.

Povestea lui Zainab, o studentă yemenită care își finalizează studiile în străinătate, nu este deloc diferită de celelalte. Era conștientă din timp de necesitatea acordului tutorelui, așa că și-a luat fratele drept tutore. Și ea a fost respinsă pentru că fratele ei, potrivit ofițerului de pașapoarte, este mai tânăr decât ea și o poate ajuta să „scape”.

La 8 martie 2021, jurnalistul care a scris rândurile de față a formulat o adresă în numele lui Sarah Saeed (un nume fictiv), trimisă prin e-mail la ambasada yemenită în Germania. Ambasada din Germania este responsabilă de eliberarea pașapoartelor rezidenților din acest stat și din unele țări vecine, cum ar fi Suedia, Republica Cehă și Danemarca. Adresa formula întrebări pentru a afla care sunt cerințele pentru eliberarea unui pașaport unei femei yemenite care nu primește acordul soțului în acest sens.

Răspunsul a venit câteva zile mai târziu și el sună după cum urmează: „Dumnezeu să vă binecuvânteze. Vă rugăm să vedeți ce se cere pe pagina consulatului, iar tutorele trebuie să completeze câmpul tutorelui din formular și să atașeze o copie a pașaportului și a reședinței sale. În cazul în care lipsește un pașaport valabil, tutorele este suficient să atașeze o copie a reședinței sale.”

Jurnalistul a contactat și ambasada yemenită din Madrid, întrebând despre aceeași problemă, iar răspunsul a fost diferit: potrivit acestuia, „Sarah” poate depune o copie a pașaportului soțului ei și va coopera cu ea „în cadrul legii”. Rezultatele unui chestionar care a inclus 132 de femei yemenite aflate în interiorul și în afara Yemenului, elaborat de către autorul acestei investigații jurnalistice, indică faptul că mai mult de două treimi dintre femeile chestionate și-au exprimat dezacordul față de existența condiției de aprobare din partea tutorelui în vederea obținerii unui pașaport.

Fără acoperire legală

M-am întâlnit cu avocatul Khaled Al-Kamal și l-am întrebat mai întâi dacă condiția care prevede aprobarea din partea tutorelui este menționată în mod expres în lege. Acesta a precizat că legea nu impune acest lucru. Legea permite „eliberarea pașapoartelor obișnuite și a documentelor de călătorie oricărei persoane care a împlinit vârsta de șaisprezece ani și care se bucură de naționalitatea Republicii Yemen,” conform articolului VI din Legea nr. 7 privind pașapoartele emisă în 1990.

Cu toate acestea, textul legislației islamice prevede în mod expres că o femeie trebuie să obțină consimțământul soțului ei dacă dorește să călătorească, iar acesta este dreptul soțului atâta timp cât se află în limitele legalității fără abuzul de către soț a drepturilor sale. Pe de altă parte, Constituția prevede în articolul trei că Sharia islamică este sursa întregii legislații, iar articolul 31 stipulează că „Femeile sunt surorile bărbaților și au drepturi și îndatoriri care sunt garantate și cerute de Sharia și prevăzute de lege.”

Cât despre avocata Wedad Ahmed, aceasta a precizat că Constituția yemenită nu face diferențe clare între bărbați și femei. „Dimpotrivă”, menționează aceasta, constituția „subliniază egalitatea între bărbați și femei. Problema constă în legi precum Codul Penal și Legea statutului personal.”

În ceea ce privește opinia sa cu privire la condițiile stabilite pentru obținerea pașaportului de către consulatele de imigrare și cele yemenite din străinătate, care necesită acordul tutorelui sau al soțului pentru a obține un pașaport pentru femei, Wedad Ahmed a considerat aceste condiții ca încălcări ale constituției și incompatibile cu Convenția ratificată privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) de către Republica Yemen.

Egalitate implicită și discriminare evidentă!

Jurnalistul și-a continuat demersul contactând Departamentul de Imigrare și Pașapoarte yemenite din Marib (Yemen) pentru a-i confrunta cu încălcarea legală care impune femeilor să obțină acordul unui tutore de sex masculin în vederea obținerii unui pașaport, în ciuda absenței legislației care prevede acest lucru în mod explicit. Totuși, directorul Direcției Pașapoarte și Imigrări din Marib și-a cerut scuze pentru faptul că nu îi poate acorda o întrevedere și nici nu poate comenta pe marginea rezultatelor investigației jurnalistice. Autorul acestei investigații a trimis și un e-mail pe data de 27 iunie 2021 ambasadei yemenite din Frankfurt, iar până în momentul publicării acestui text nu a primit niciun răspuns din partea acesteia.

%d bloggers like this: