Interviu cu Fawzia G. Rehejeh

În ediția din 8 august 2021, cotidianul sibian Turnul Sfatului a publicat un interviu cu Fawzia G. Rehejeh referitor la inițiativa de a înființa Centrul Cultural Arab din Sibiu și activitățile acestei organizații non-profit. Redăm mai jos materialul apărut cu titlul „Liderul primului Centru Cultural Arab din Sibiu: Cred că sibienii sunt persoane care acceptă diferența și respectă diversitatea” (Turnul Sfatului, 8 august 2021). Întrebările au fost formulate de către Ștefan Dobre.


Este o comunitate arabă mare în Sibiu? Vă cunoașteți între voi, vă întâlniți des, încerc să înțeleg de unde vine necesitatea înființării unui Centru Cultural Arab în Sibiu?

În Sibiu există arabi, dar nu prea putem vorbi despre o „comunitate arabă”. Din estimările mele, în oraș locuiesc peste 100 de arabi. Mulți dintre aceștia sunt studenți la medicină. Există și medici, cum este cazul tatălui meu, care e medic de familie. Alții sunt oameni de afaceri și familiile lor. De asemenea, o parte dintre ei sunt imigranți. Însă deocamdată toți aceștia nu formează o „comunitate”, în sensul de a alcătui o colectivitate de oameni care să se cunoască între ei, să se ajute reciproc și să desfășoare activități comune. Centrul Cultural Arab din Sibiu își propune, printre altele, să aducă împreună acești oameni, să le ofere un cadru de interacțiune și, pe termen lung, să contribuie la construirea unei comunități arabe în Sibiu.

Ce activitate va avea acest centru, cu ce se va ocupa? Aveți o susținere instituțională (sediu, finanțare)?

Centrul Cultural Arab din Sibiu a fost înființat juridic anul acesta ca organizație non-guvernamentală (ONG). Obiectivele Centrului sunt multiple: (1) ne propunem, după cum am afirmat mai devreme, să aducem oamenii de etnie arabă împreună și să dezvoltăm o comunitate arabă în Sibiu. În al doilea rând (2), urmărim să promovăm comunicarea interculturală, prin facilitarea unui dialog deschis între arabi și români. În al treilea rând (3), un alt obiectiv ar consta în combaterea stereotipurilor cu privire la lumea arabă și promovarea culturii autentice arabe, dincolo de prejudecăți culturale, temeri religioase și frici legate de pericolul terorist. Nu în ultimul rând (4), ne propunem să facilităm integrarea socio-culturală a imigranților de origine arabă în societatea românească, mai exact în cultura și comunitatea locală din Sibiu.

Așadar, trebuie să subliniez că Centrul Cultural Arab din Sibiu nu se adresează exclusiv arabilor. Centrul își propune să devină un spațiu al dialogului intercultural, al cunoașterii reciproce și al integrării sociale. Astfel, el se adresează atât arabilor cât și sibienilor care sunt interesați de tot ce înseamnă cultura arabă și Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește susținerea instituțională, Centrul nu beneficiază de un finanțator și nici nu este asociat cu vreun stat. Din acest punct de vedere, Centrul Cultural Arab din Sibiu este o organizație non-guvernamentală dar și non-politică și trans-arabă, în sensul că nu promovează politica vreunui stat arab, dar își propune să îi aducă împreună pe toți arabii, indiferent de naționalitatea lor. Suntem, în schimb, parte dintr-o rețea de ONG-uri și urmează să încheiem mai multe protocoale de colaborare cu alte fundații și asociații care activează în zona imigrației și a dialogului intercultural.

Pentru finanțarea activităților Centrului, vom iniția demersuri pentru a obține fonduri din surse locale, precum Agenda Culturală a Sibiului și sponsorizări din partea agenților economici locali. Legat de sediu, deocamdată nu dispunem de o locație anume. Mai importante sunt activitățile pe care intenționăm să le desfășurăm, și nu sediul concret al organizației. Totodată, până nu se clarifică situația referitoare la pandemia de Covid-19, este prematur să ne gândim la un sediu.

În anii petrecuți în Sibiu cred că ai observat și tu că o latură a comunității sibiene este conservatoare. Nu te temi că acest centru va fi primit cu reticență?

În orice societate există o facțiune a populației care este conservatoare și tradițională. Fără îndoială că și în Sibiu sunt oameni care țin la tradițiile lor și se identifică cu obiceiurile pe care le practică, ceea ce nu este un lucru rău. Pe de altă parte, Sibiul este un oraș multicultural, ancorat în trecut dar orientat înspre viitor, care și-a construit imaginea unui oraș deschis și inovativ. Pe mine personal, Sibiul m-a primit cu brațele deschise. Lucrul acesta mă face să cred că există deschidere pentru un astfel de centru cultural, care va face orașul cu atât mai divers și colorat.

Din acest punct de vedere, ai simțit vreodată în Sibiu o atitudine ostilă?

De când m-am stabilit în Sibiu în 2016, nu am simțit niciodată o atitudine ostilă sau de respingere din partea oamenilor cu care am interacționat. Dimpotrivă, peste tot unde m-am regăsit, am reușit să formez relații de prietenie și colaborare, chiar dacă mi-a fost foarte greu până să învăț limba română. În special la facultate, colegii și profesorii m-au sprijinit și încurajat, iar la locul de muncă am întâlnit aceeași atitudine primitoare și binevoitoare. Poate că oamenii din jurul meu au fost intrigați de faptul că deși sunt arăboaică, nu mă conformez stereotipului cultural al „musulmancei cu hijab”. Nu știu dacă experiența mea ar fi fost la fel dacă purtam hijab, dar vreau să cred că sibienii sunt persoane care acceptă diferența și respectă diversitatea, inclusiv atunci când este vorba despre un articol vestimentar cu semnificații religioase.

Crezi că în anii următori o să vedem o creștere a populației de origine arabă în Sibiu și în România? Sau vor continua să evite România în drumul lor spre Europa de Vest…

Sibiul este un oraș atractiv pentru arabi, în special datorită Facultății de Medicină. Unii dintre absolvenții acestei facultăți este posibil să rămână în România și să se stabilească aici. Însă per total, refugiații din țările arabe distruse de război (cum este cazul Siriei) preferă să ajungă în țările din Europa Occidentală, în special în Germania. Acolo beneficiază de sprijin financiar din partea statului și se pot integra mai ușor pe piața forței de muncă, pentru că există deja o comunitate de arabi și turci. Eu am mulți prieteni din copilărie, cu care am crescut în același cartier, care sunt acum refugiați în Germania și Olanda. Știu că în Siria se fac cursuri de limba germană, pentru ca cei care pleacă de acolo să aibă bazele lingvistice pentru a le facilita integrarea în Germania.

Crezi că am putea avea, cândva în viitor, o moschee la Sibiu? Adică, avem biserici de diferite confesiuni, avem sinagogă, de ce n-am putea avea și o moschee?

Ca musulmană nepracticantă, cred că fiecare comunitate religioasă are dreptul la propriul lăcaș de cult. Într-adevăr, Sibiul este un oraș multicultural și multi-confesional. În condițiile în care în Sibiu va exista vreodată o comunitate substanțială de musulmani, nu văd de ce nu ar trebui să își poată practica religia într-o moschee. Subiectul este însă unul sensibil și intens politizat. Aceasta deoarece pentru unii români, moscheea reprezintă un atentat la identitatea creștină a țării, după cum s-a văzut în cazul proiectului eșuat de construire a unui moschei în București. Pentru aceaștia, ridicarea unei moschei este văzută ca reprezentând un act de islamizare. În Constanța, de exemplu, există moschee, fără ca aceasta să fi devenit un centru de fanatizare islamistă. Dar în Dobrogea vorbim despre un caz special, pentru că acolo a existat de multă vreme o comunitate de români musulmani.

Aș vrea să insist asupra faptului că Centrul Cultural Arab din Sibiu nu urmărește nicio agendă religioasă. Centrul este non-religios, însă persoane de orice religie sunt binevenite. Ar trebui subliniat cu această ocazie că a fi arab nu înseamnă să fii musulman neapărat. Este adevărat că cei mai mulți arabi sunt musulmani, dar există foarte mulți arabi creștini, chiar și arabi evrei. Cu atât mai greșită este punerea semnului de egalitate între arab, musulman și terorist.

Dar investiții noi, un centru cultural arab ar putea atrage la Sibiu?

Centrul Cultural Arab din Sibiu, ca organizație non-profit, nu deruleză activități economice. De aceea, atragerea de investitori din țările arabe nu intră în obiectivele Centrului. Totuși, promovarea orașului ca spațiu intercultural primitor și deschis ar putea facilita și investiții din partea unor companii sau oameni de afaceri arabi. Dar, încă o dată, nu aceasta ne propunem să facem prin activitățile Centrului Cultural Arab din Sibiu.

Ca să tragem o concluzie, de când devine funcțional noul Centru Cultural Arab, ce scop are el și la ce activități vor putea participa sibienii?

Primele activități ale Centrului Cultural Arab din Sibiu vor începe din toamna acestui an. După cum am precizat anterior, Centrul se adresează atât arabilor din Sibiu cât și românilor din oraș. Pentru a facilita comunicarea interculturală, avem în vedere să organizăm ateliere gastronomice în care să pregătim mâncăruri tradiționale arăbești. Pentru copiii din familii cu părinți arabi, vom oferi cursuri de limba arabă, la care sunt invitați și românii interesați să descopere limba și caligrafia arabă. Studenții arabi și imigranții din țările arabe vor beneficia de cursuri de limba română. Ne propunem de asemenea să organizăm vizionări de filme cu tematică ce ține de lumea arabă, urmate de discuții. Pentru cei care vor avea nevoie, vom oferi și consiliere juridică, prin colaboratorii noștri. De asemenea, vom elabora o revistă a Centrului, al cărui prim număr va fi publicat în cursul lunii septembrie.

%d bloggers like this: